Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jako první doplulo k záchranářským břehům Roudné. Kdo dostane padáka?

 
sobota, 10. června 2017, 07:36

Doubravka porazila v páteční předehrávce divize A namočené Rokycany 3:1. Očekávaný výsledek udělal velkou radost u trojlístku jihočeských zástupců bojující o setrvání v soutěži. Právě Rokycany mohou jako jediné dostat pod sebe, aby byly po Sušici a Ostrovu třetím sestupujícím. A zatím vše vychází podle plánu.

Předehrávka mezi dvěma západočeskými kluby, mezi nimiž nepanují zrovna kamarádské vztahy, nahrála do karet také malšanům. I kdyby Rokycany porazily v poslední kole doma Čížovou (navíc to nikdo neočekává), nasbíraly by 36 bodů. Tedy stejně jako má teď Roudné, které má lepší vzájemné zápasy. Doma vyhrálo na podzim 3:1, v Rokycanech po remíze 1:1 na penalty 4:2.

Na počet sestupujících v celostních soutěžích měla hlavní vliv konečná tabulky druhé ligy. „Díky tomu, že z FNL nesestoupil žádný oddíl z Čech, postihne pád z ČFL jen poslední dva kluby. Z divizí sestoupí devět mužstev, tři z každé skupiny,“ vysvětlil Jihočeskému fotbalu sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší. Karty jsou tedy před závěrečnými dvěma koly rozdány. Sestupový klíč je jasný.

Nabízí se několik variant, ale když to shrneme a vsadíme na tu nejpravděpodobnější, vše má v rukou Čížová. Když vyhraje na závěr v Rokycanech a Jankov (pokud by prohrál s K. Vary) zvítězí v derby v Č. Krumlově, udrží se oba celky z našeho kraje. Krumlovští se paradoxně mohou zachránit, aniž by v závěru bodovali.

Jankov musí bodovat

Jankovský nováček potřebuje uhrát tři body, neboť teoretickou možnost stále živí předposlední Ostrov. Nováček z Karlovarska ale musí čekat na zaváhání ostatních a sám naplno bodovat s Mar. Lázněmi a v Roudném. Kdyby dvakrát nezvítězil za 3 body, postačí Jankovským i zisk jediného bodu, protože mají lepší vzájemnou bilanci jak s Rokycany, tak s Ostrovem. Hodně zamotané, dvakrát škoda zbytečných ztrát v průběhu celé sezony. To by se Jihočechům „dýchalo líp“.

Daleko horší situace by nastala v případě porážky Čížové v Rokycanech či prohry na penalty, které se oceňuje dvěma body. Západočeši by měli na kontě 35 nebo 36 bodů (lepší bilanci s ČK) a tím by bylo jasné, že jeden z dua Č. Krumlov – Jankov dostane padáka. V závěrečném derby by se hrálo na ostří nože, vlastně o všechno. Možná je chybou a neregulérní, že se všechna utkání o záchranu nehrají ve stejný den a čas…

Aktuální tabulka divize A

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle