Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Mapujeme volné přestupy: Dačický Toman přešel do Hradce, Jankov získal Lengyela

 
čtvrtek, 29. června 2017, 22:51

Přestupní řád, který FAČR převzal od FIFA a platí již druhým rokem, umožňuje v termínu od 1. do 20. června volný přestup hráče bez souhlasu mateřského klubu. Letos přestupové „vokno“ využilo několik klubů. Jihočeský fotbal zjišťoval nejzajímavější přesuny v rámci našeho kraje.

Amatérští fotbalisté mohou ve zmiňovaném období přestupovat dle svého uvážení, aniž by k tomu potřebovali souhlas svého dosavadního klubu. Děti a fotbalisté nad 34 let přestupují zdarma, za ostatní musí nový klub uhradit tabulkové odstupné. Ve finále spolu oba zúčastněné kluby ani nejednají. Některé nechtěly narušit vzájemné dobré vztahy a tak se na přestupu ke spokojenosti obou stran domluvily. 

Nejvíce volných přestupů – odchodů připadlo na Jankov. Ten se bude muset obejít bez pěti hráčů z kádru, který úspěšně zachránil divizi. Lukáš Voráček odchází do zahraničí a na volný přestup odešli Tomáš Smékal (Bavorovice), brankář Lukáš Hejníček (J. Hradec), Martin Cimerhanzl s Markem Pancířem do Třeboně. Jankov získal z SKP ČB staronového brankáře Jana Komárka, který hájil branku při vítězství v přeboru. Obranu by měl vyztužit, pokud bude zdravotně fit, exligista Roman Lengyel, jenž přichází v 38 letech z Dynama ČB bez náhrady.

Hradečtí ulovili nejen gólmana Lukáše Hejníčka (otec Petr, bývalý brankář Dynama, oslavil minulý týden padesátiny), ale do útoku rychlonohého forvarda Dačic Martina Tomana (na fotu), za něhož poslali do Centropenu náhradu v podobě 19letého Štěpána Smejkala. Na Hluboké se vystřídali brankáři. Aleš Vacl odešel do Nemanic, z Týna přišel Jakub Vachuta. Hned dva brankáře najednou získal Osek. Z Písku Marka Hulínka, ze Sedlice Milana Budoše, který minulou sezonu chytal za společný dorost Oseku/Sedlice.

Do strakonického Junioru odešel z Oseku Petr Baloušek, z Písku Jan Zušťák (více zde), ze Sousedovic Marek Hůzl, z Katovic zase Roman Kočí – opačným směrem se vydali Oleksandr Kagui a gólman Petr Provazník. Olešník si vybral mladíčka Dauleta Nygmeta z SKP ČB, Miloše Pojera z Dřítně, do Netolic se vrátil Pavel Jirkovský. V krajském přeboru minimálně na podzim neuvidíme dlouholetého hráče Třeboně Tomáše Maxu, který bude nastupovat za Klikov, staronováčka B třídy.

Třetiligový nováček Čížová hlásí tři posily. Z budějovického Dynama vybral dva hráče. Stopera Davida Tomáška a záložníka Lukáše Bálka (viz. foto). Třetím novicem je zkušený Lukáš Bodeček (28), dříve hrál mj. za Olomouc, Most, Žižkov, Jihlavu, Dunajskou Stredu, posledně za SFK Vrchovina. Všechna mužstva v kraji ale trumfnul bavorovický Mariner. Po vítězství v I. B třídě náležitě zbrojí. Do letní přípravy půjde s pěticí nových hráčů. Z Dynama ČB získal bývalé dorostence Dennise Rottenborna, Marka Procházku a Michala Blažka, z Roudného Vojtěcha Vacka, góly bude zajišťovat dnes už exjankovský šutér Tomáš Smékal. Odešel pouze Robert Hanzal k nováčkovi okresního přeboru z Úsilného.

Nejlepší střelec D skupiny B třídy (27 gólů) David Neužil opustil Malšice a jde do ambiciózního Lomu, který se po druhém postupu zastavil v A třídě. Nový trenér Ševětína Jan Klimek s asistentem Robertem Čepičkou už nebudou moct počítat s Josefem Bohoňkem (Hrdějovice) a Tomášem Sedláčkem (Slavia ČB). Další letní přesuny už proběhnou klasicky v přestupním termínu a pouze se souhlasem mateřského klubu.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Ladislav Lhota