Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Šestý ročník turnaje starých gard v Pěčnově poprvé pro lhenické „peckáře“

 
čtvrtek, 22. června 2017, 09:30

V sobotu se na fotbalovém hřišti v Pěčnově konal již 6. ročník turnaje starých gard, vzpomínkové akce na brankáře Jiřího Zoubka st. Memoriálu se tentokrát zúčastnily vedle celku pořadatelů i Lhenice, Volary a poprvé i prachatický Tatran.

Do prvního semifinále svedl los lhenické a volarské hráče. Oproti předchozím ročníkům měli tentokrát „peckáři“ dvě nové, výrazné opory a to v podobě Pavla Bumby (stále ještě aktivního hráče v Rakousku) a kapitána svého „áčka“ Jiřího Růžičku (následné finále hrát nemohl, neboť odjel na poslední zápas I. B třídy do Strunkovic) a tak měla neúplná volarská družinka pramalou šanci na úspěch.  

Právě Bumba brzy obstaral ve 3. a 9.min. utkání dvoubrankový náskok pro Lhenice. Do půle vedení ještě navýšili Tischler a Bolech a bylo rozhodnuto. Po obrátce opět dvakrát skóroval, dokonce i navlas, ve stejných minutách, Pavel Bumba, když zejména první gól střelou z dálky byl lahůdkou pro oko diváka. Ačkoliv se „Boubíňáci“ snažili, seč mohli a jejich brankář Petr Zbořil (na snímku) se doslova překonával, nebylo jim to nic platné. Konečný účet zápasu jim pak ještě vystavil ve 41.min. špílmachr lhenického A týmu Jiří Růžička. Navíc také dvakrát zvonila volarská tyč a další šance „peckářů“ přišly vniveč. Vysokou porážku mohl v závěru duelu zkorigovat za Tatran alespoň exstrunkovický Kaisr, ale výborný ochránce svatyně Lhenic Suchý (aktivní hráč v rakouských soutěžích) byl proti.

Rozhodnout musely penalty

Druhé semifinále svedlo do souboje daleko vyrovnanější dvojici a to domácí jedenáctku a nováčka turnaje prachatický Tatran. Proti trojnásobnému vítězi memoriálu stál tentokrát sice věkově nejstarší celek celé akce, ale velmi zkušený. Velká většina jeho hráčů měla divizní zkušenosti (např. Jos. Veselý, V. Šána, Mir. Soukup, Vl. Hovorka, J. Dolejš. Zd. Chocholouš, J. Zumr, atd.) a tak se očekával napínavý boj.

Dlouho se hra přelévala mezi oběma vápny, až ve 14. min. uvolnil pěčnovský Lukáš Bauer neúnavného Heinzla, jenž se nemýlil. Střelec gólu mohl vzápětí opět po příhře Bauera vedení domácích pojistit, ale zblízka trestuhodně nedal. Pěčnov byl v prvním dějství očividně lepším týmem, ale bohužel pro něj další branky nepřidal.

Po obrátce sice již v 6. min. běhavý Bauer nenápadnou střelou, z vápna navýšil pro své mužstvo vedení, ale to se již začala „karta zápasu“ obracet. Tatran přepnul na vyšší obrátky a domácí se začali bát o výsledek. Drama bylo na cestě. Ve 40. min. po zbytečném faulu Pěčnovských vstřelil kontaktní branku z penalty zkušený Jos. Veselý. Prachatice i nadále „utahovaly šrouby“ (i přes zranění jednoho z tvůrců hry Zumra) a Pěčnov se povětšinou bránil. Dvakrát měl na kopačce srovnání stavu aktivní Šána, ale skóre 2:2 zařídil v 52.min. jiný hráč Tatranu. Výstavní ranou z dálky k tyči se prezentoval Miroslav Soukup, momentálně trenér národního týmu Bahrajnu (od roku 2016).

Tatran byl na koni a rozhodnout mohl v jeho prospěch pět minut před koncem Vl. Hovorka. Jeho dalekonosnou bombu však zastavilo břevno a z dorážky nebyl poté úspěšný ani Rypáček. Paradoxně pak mohl v poslední šanci duelu rozhodnout nestárnoucí pěčnovský (dříve dlouhé roky nebahovský) matador Mir. Bednár. Dostal pěkný míč za beky, ale přehodil jak vyběhnuvšího gólmana Chocholouše, tak i jeho svatyni.

O druhém finalistovi tak musela rozhodnout penaltová loterie (na každé straně kopali desítku 3 hráči). V té byli úspěšnější hráči z okresního města a šli do finále. Penaltu za Tatran proměnili jak Vojta, tak Soukup, naopak u soupeře vyhořeli postupně Bauer i Jírů.     

Volary dostaly osm gólů

Utkání o bronz mezi domácími a volarskými borci bylo od samého počátku poměrně jasné. Zvláště pak, když již ve 2.min. poslal Pěčnov do vedení nádherným „angličanem“ Mir. Bednár.  Do půle připojili další branky ještě jeho kolegové z mužstva, a to dvakrát Heinzl (podruhé efektně filigránskou patičkou) a jednou Janutka a Wimberský. Za Volary korigoval v závěru první půle Jar. Sedlák, když přitom doslova vyzpovídal domácí beky.

I ve druhé půli se obraz hry nezměnil, nekompletním hráčům ze Šumavy postupně docházely síly a tak další pěčnovské góly obstarali ještě na konečných 8:1 Hesoun, Bauer a Fuchs.   

Zlatým hřebem celého turnaje bylo velmi dramatické a herně vyrovnané finále mezi Lhenicemi a Prachaticemi. Každý z finalistů, si do něj „zapůjčil“ po jednom hráči z pěčnovského výběru (Lhenice Wimberského a Prachatice Hesouna).

Obranu Lhenic pokořil jen Šána

Lheničtí měli vstup do finále lepší a již ve 4.min., po brance Wimberského vedli. Další šance pak dlouho nepřicházely, neboť se většinou bojovalo ve středu pole. Vyrovnání na hlavě měl v 18.min. Hovorka, po centru Šloska ale těsně minul. Za další čtyři minuty se na druhé straně řítil po dlouhém výhozu brankáře Suchého na Chocholouše Lukšovský, ale na nejstaršího účastníka turnaje nevyzrál. Přesto se Lheničtí brzy opět radovali. Ve 27.min. krásně hlavou do šibenice navýšil jejich vedení Pavel Bumba (na snímku), motor „peckářů“. Tomu posadil milimetrový centr na hlavu Prenner. Využili tak jedné z mnoha nekoncentrovaností hráčů Tatranu, kteří průběh duelu velice často komentovali.

Ač se mohl zdát zápas rozhodnutý, nebyl. Po obrátce totiž již ve 4.min. skóroval za Tatran zblízka Šána a lhenický soupeř znejistěl. V dalších minutách pak překvapivě měli většinou herně navrch věkově v průměru očividně starší plejeři z Prachatic. Jejich dobývání lhenické svatyně bylo bohužel marné i zejména díky houževnatě a zodpovědně hrajícímu soupeři. Stará garda Lhenic si tak na turnaji vybojovala po několika letech konečně i prvenství.

Po infarktovém souboji o příčku nejvyšší došlo samozřejmě ihned na vyhlašování výsledků. Díky péči pořadatelů byla pěknými věcnými cenami oceněna jak umístivší se mužstva, tak vybraní jednotlivci. Za nezvykle chladnějšího letního počasí, naštěstí bez deště, odřídil všechna 4 náročná utkání s přehledem Milan Kavulok.        

Sbírka na Jana Medřického

Vedle sportovní stránky turnaje měla akce tentokrát i tzv. charitativní smysl. Hráči zúčastněných mužstev po oslovení pořadateli turnaje totiž uspořádali finanční sbírku na výborného brankáře místní staré gardy Pěčnova (a stále ještě aktivního ochránce svatyně Nebahov) Jana „Kolíka“ Medřického. Tomu se totiž v nedávné době přihodil v zaměstnání vážný pracovní úraz s trvalými následky. Chvályhodné gesto kamarádů z fotbalu přineslo finanční výtěžek ve prospěch postiženého ve výši 4 560 korun.  

Další ročník vzpomínkové akce na sportovce tělem, i duší Jiřího Zoubka st. (i s jeho charitativní vložkou) je tak minulostí a nutno říci, že se určitě vydařil. Zásluhu na zdaru celého odpoledne mají jak domácí pořadatelé, kteří zajistili jako vždy výborný servis pro všechny zúčastněné, tak sami aktéři na zeleném pažitu. Takže v útulném pěčnovském fotbalovém areálku zase za rok na shledanou.

Turnajové výsledky

Semifinále:
SG SK Lhenice – SG Tatran Volary 7:0 (4:0)
Branky: Bumba 4, Tischler, Bolech, Růžička.

SG FC Pěčnov – SG Tatran Prachatice 2:2 (2:1), na penalty 0:2
Branky: Heinzl, Bauer – Veselý (pen.), Soukup.

Zápas o 3. místo:
SG FC Pěčnov  -  SG  Tatran Volary  8:1 (5:1)
Branky: Heinzl 2, Bednár, Janutka, Wimberský, Hesoun, Bauer, Fuchs – Jar. Sedlák.

Finále:
SG SK Lhenice  -  SG  Tatran Prachatice   2:1 (2:0)
Branky: Wimberský, Bumba – Šána.

Nejlepší střelec: Pavel Bumba  (SG Lhenice)  -  5 gólů
Nejlepší brankář: Václav Suchý (SG Lhenice)
Nejlepší hráči (vyhlašováni byli vždy dva z každého týmu):
SG Lhenice:  Pavel Bumba,  Oldřich Jakl
SG Prachatice:  Pavel Zelený,  Jaroslav Šlosek
SG Pěčnov:  Lukáš Bauer, Václav Hesoun
SG Volary:  Petr Zbořil /brankář/, Jiří Voráček

Speciální cena tzv. „mister fit“ (cena pro nejstaršího hráče): Zdeněk Chocholouš (SG Prachatice)

Napsal(a) Karel Pešek