Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písečtí sehráli důstojnou partii s lídrem tabulky. Smolné góly je však připravily o body

 
sobota, 22. dubna 2017, 15:42

Ve 24. kole ČFL přivítal FC Písek na své půdě ambiciózního nováčka soutěže Olympii Hradec Králové, která senzačně vede tabulku a netají se touhou po dalším postupu. Na konci úvodní čtvrthodiny a v nastavení prvního poločasu inkasovali domácí smolné góly po standardních situacích, což je připravilo o výsledek. Na první gól Východočechů dokázali odpovědět, na druhý nikoliv. Zejména po obrátce však předvedli kvalitní fotbal, za nějž jim prochladlí fanoušci věnovali zasloužený potlesk.

Hosté od počátku projevovali značnou aktivitu a ve 14. minutě poprvé udeřili ze standardní situace. Z levé strany kopal roh Marcel Šťastný, a přestože měl možná jinou představu o tom, jak zacentruje, našel si míč cestu přes dva bránící hráče k Ondřeji Krajákovi, a ten zblízka zavěsil. Stejný hráč o deset minut později odpálil výživnou ránu zdálky, naštěstí pro domácí mířil tentokrát vedle. Zpočátku trochu zakřiknutý jihočeský celek postupně ožíval. Pod jeho první velkou šanci se podepsal ve 26. minutě Martin Voráček, jehož střelu z levé strany vyrazil brankář Luděk Frydrych na roh.

V dalším průběhu Martin Held vybojoval trestný kop, avšak jeho exekutor Aleš Kočí poslal balon do brankářovy náruče. Obrovskou šanci měl Václav Hrachovec, jenž převzal dlouhý pas z levé strany, ale vybíhající gólman stihl vložit nohu do střely. Na konci poločasu si domácí došli pro penaltu, kterou bezpečně proměnil Martin Voráček mířící po zemi k pravé tyči. Jenže rozhodčí nastavil minutu, hosté bezprostředně po výkopu přesunuli hru dopředu a po další standardní situaci byl nejrychleji u odraženého míče David Čada, jehož trefa „do šatny“ vyvolala přeradostné křepčení Hradeckých.

Nemusejí být až čtrnáctí

Posloužilo ke cti obou soupeřů a svým způsobem i oslavě fotbalu, že prohrávající nepropadli skepsi a po celý zbytek zápasu se snažili o změnu skóre, a hosté se neuchýlili k pouhému bránění náskoku, ale praktikovali zcela otevřenou hru. Pramenila z toho výborná zábava pro diváky, kteří dostali na podnosu celou řadu zajímavých útočných akcí z obou stran. Chyběly pouze góly, byť v mnoha případech k nim nebylo daleko. Z týmu hostí často hrozil rychlonohý Lukáš Houžvička a ke skórování měl blízko i zkušený kapitán, exslávista Karel Piták. Střelu Davida Čady vykopl těsně před brankovou čárou Lukáš Holub.

S přibývajícími minutami rostl tlak domácích, jenže neuspěl hlavičkující Martin Held po pěkné akci tažené z levé strany, ani Martin Voráček, který po centru Aleše Kočího nepropálil hradbu těl. Po Voráčkově načechrání neúspěšně hlavičkoval střídající Filip Řezáč. Duel zakončila bomba hradeckého Houžvičky těsně vedle levé tyče. „Byl to hezký fotbal, z naší strany možná víc bojovný, než kombinační. Škoda, že stále dostáváme laciné góly. Pokud odstraníme nepřesnosti ze hry, nemusíme být v tabulce až čtrnáctí,“ konstatoval písecký trenér Ondřej Prášil. „Absolvovali jsme nejtěžší utkání v jarní části. Musím říct, že Písek hrál velice dobře,“ uznal jeho protějšek Miloš Sazima.  

FC Písek – FC Olympia Hradec Králové 1:2 (1:2)

Góly: 45. Voráček z penalty – 14. M. Šťastný, 45. (+ 1) Čada. Rozhodčí: Vaňkát – Teuber, Kapoun. ŽK: 2:1 (20. Sajtl, 75. Froněk – 16. Demeter). Diváků: 205.

FC Písek: Varyš – Řehák, Rendla, Holub, Sajtl (67. F. Řezáč) – Voráček, Kočí, Milec, Froněk, Hrachovec – M. Held. Trenér Ondřej Prášil.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle