Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Pro náš kraj je to významná událost, říká k televiznímu zápasu předseda Jč.KFS Jan Jílek

 
pátek, 15. září 2017, 21:37

Velká pozornost všech fotbalových fanoušků z jižních Čech bude v neděli dopoledne upřena do Protivína, kde se na hřišti U Obory uskuteční historicky první přenos České televize z utkání jihočeského krajského přeboru.

Předseda krajského fotbalu Jan Jílek považuje celou akci za velice přínosnou. „Živý přenos z vybraného regionálního fotbalového utkání na obrazovce veřejnoprávní televize je jedinečná možnost pro hráče, rozhodčí, trenéry i funkcionáře se velice zviditelnit, potažmo zviditelnit město, obec, sponzory, stadion a podobně,“ míní první muž jihočeského fotbalu.

„Pro náš kraj je to velká prestiž a velice významná událost. Mám za to, že jsme v pořadí třetím krajem, který se na tomto projektu podílí administrativně, funkcionářsky a budeme řešit i finanční stránku,“ dodává Jílek a připomíná, že akce se připravuje ve spolupráci mezi FAČR, Českou televizí a příslušným krajským fotbalovým svazem.

Vybrané střetnutí muselo splňovat několik podmínek, nešlo jen o stadion, aby vyhovoval potřebám k přímému přenosu. „Volba utkání nebyla jednoduchá, jelikož se vybíralo ze čtyř vytipovaných utkání daného kola a ke každému utkání musel být „sepsán určitý příběh“, který samotné utkání provází - historie, kluby, místo, obec, samotní aktéři a další,“ sdělil k výběru televizního zápasu.

Rozhodčí bude vybaven portem

Komise rozhodčích delegovala na duel v Protivíně trojici rozhodčích Vychodil - Polák, Kotalík, kteří si vyzkouší jednu mimořádnou novinku. „Musím se pochlubit, že po dohodě s Českou televizí se bude v tomto utkání pilotně v přímém přenosu testovat komunikační port, který bude mít hlavní rozhodčí při sobě a jeho komunikace s hráči a ostatními rozhodčími bude živě slyšet na obrazovce. Je to něco podobného, co známe z hokejových klání, ale samozřejmě se přesně neví, jak se to bude chovat technicky na fotbalovém hřišti,“ představuje Jílek snímací port, který si na vlastní kůži vyzkouší hlavní sudí Vychodil.

Jan Jílek doufá, že to nebude na dlouhou dobu poslední přímý přenos v rámci projektu Můj fotbal živě. „Samozřejmě bych byl velice rád, kdyby se k nám na jih tato akce za nějaký čas zase vrátila. Tomuto projektu já osobně hodně fandím,“ uzavírá Jan Jílek, který bude v neděli řídit ostře sledované pražské derby Sparty se Slavií v první lize.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle